Jobbintervju: Hvordan forberede seg til intervju
Tips til jobbintervjuet

Tips til jobbintervjuet

Du er plukket ut av den enorme søkerbunken, kommet gjennom nåløyet og invitasjonen til jobbintervjuet er nå en realitet. Tankene begynner å spinne og spørsmålene ramler inn i hodet en etter en. Hvilke spørsmål vil jeg få? Hvilke svar burde jeg gi? Vil det være et gruppeintervju? Får jeg en case? Hva skal jeg ha på meg? Hvilke tre positive sider ved meg bør jeg nevne, eller enda verre hvilke tre negative ting skal jeg si om meg selv?

Det kan være vanskelig å vite hvordan man skal forberede seg til intervjuprosessen, sier koordinator for traineeprogrammet, Sunniva Greger.

– Før intervju hos Trainee Salten får du tilsendt en personlighetstest fra Nordnorsk Lederutvikling. Her er det viktig at kandidaten setter av god tid og svarer basert på egne erfaringer.

På intervjuet vil koordinator, Nordnorsk Lederutvikling og alle bedriftene som er interessert i kandidaten være tilstede. Dette avhenger av hvor mange bedrifter som har mulighet og ønsker å møte kandidaten. Under intervjuet ser de etter motivasjonen for å jobbe i Salten og hos bedriftene. Det er også viktig å forberede seg på spørsmål en kan få.

– Vi ønsker at kandidatene forbereder en kort presentasjon av seg selv, snakker om relevant utdanning, forbereder spørsmål relatert til faget sitt og spørsmål om ulike situasjoner en har vært borti og hvordan de håndterte det. I intervjuet vil vi også gå igjennom testen kandidaten har besvart på forhånd, sier Greger.

Og på spørsmål om hvilke klær en burde ha på seg på jobbintervjuet, påpeker Greger at det viktigste er at en ser presentabel ut men at man ikke trenger å komme i finstasen.

Det viktigste er å være seg selv, det er lov å være nervøs, men det er ikke noe å grue seg til. Gjerne vær forberedt på typiske spørsmål som kommer i forbindelse med intervju.
-John Kristoffer, kull 11

Tips fra traineene

Da Svetlana Hansen skulle på jobbintervju med Trainee Salten i 2016, forberedte hun seg godt og følte det gikk veldig fint.

– Før intervjuet leste jeg på hjemmesiden og andre artikler om de to bedriftene som valgte meg. Jeg opplevde at intervjuet ble gjennomført på en veldig profesjonell måte. Det var også veldig interessant å få vite resultatene fra testen som jeg tok før intervjuet. Det var artig å høre at det stemte så utrolig bra.

Også Magnus Finvik som var på intervju i 2017, har reflektert tilbake til da han gjorde seg klar for intervju.

– Intervju er alltid litt spesielt, og kan være vanskelige å forberede seg på. Det er også ekstra vanskelig i denne sammenheng da man egentlig ikke vet hvilke arbeidsplasser man skal til før etter intervjuet. Jeg visste heller ingenting om hvem som skulle være med på intervjuet før jeg møtte opp. Før intervju og etter intervju snakket jeg med to tidligere traineer som jeg kjenner, og hørte litt om deres erfaringer.

Vi er på jakt etter noen som tørr å utfordre bedriftene våre og er klar for å hive seg rundt i nye arbeidssituasjoner og ta fatt på selvstendige prosjekt. Greger sitt beste tips til kandidater som skal på intervju er å ha tro på seg selv.

Og her er noen av traineenes tips til andre kandidater som skal på jobbintervju:

  • Still forberedt, og vær tydelig på hva du kan bidra med i bedriftene. Svetlana Hansen kull 11, trainee i Bodø Energi.
  • Bruk tid på å forberede deg godt! Les deg gjerne opp på de bedriftene som er aktuelle for deg, eller som du har rettet søknaden mot. Silje Stamnes kull 12, trainee i Retura Iris.
  • Ha klar noen tanker om hva du forventer av programmet, og hva du mener det går ut på. Kan også være lurt å ha tenkt gjennom hvilke roller og oppgaver man ønsker å prøve ut gjennom programmet. Snakk med tidligere traineer, gjerne i samme yrkesområde som du selv er i. Magnus Finvik kull 12, trainee i Løvold Solutions.
  • Det viktigste er å være seg selv, det er lov å være nervøs, men det er ikke noe å grue seg til. Gjerne vær forberedt på typiske spørsmål som kommer i forbindelse med intervju. John Kristoffer kull 11, trainee i Nordlandsnett.