Blir bedre kjent med næringslivet i Salten
Kull 12 og 13 på besøk hos Bodø Havn.

Kull 12 og 13 på besøk hos Bodø Havn.

Skrevet av gjesteblogger Merethe Løkås, kull 12.

Det hviskes ofte om at det å være trainee i Trainee Salten er som å inneha en godtepose som aldri blir tom. Dette kan herved bekreftes. Ikke nok med at en får arbeidserfaring fra minst en av Salten-regionens mest spennende virksomheter, man blir også gjennom programmet introdusert for flere av de andre medlemsbedriftene via bedriftsbesøk.

Vi som traineer setter stor pris på disse bedriftsbesøkene. Besøkene og tilhørende foredrag gir oss bedre innsikt i hva de andre traineene driver med i det daglige. Samtidig er det en ypperlig mulighet for å utvide nettverk, og bli mer kjent med næringslivet i regionen. Det er dermed ingen overraskelse eller overdrivelse at smilene satt løst, lysten moonwalk ble utført og jubelen sto i taket når høstens første runde med bedriftsbesøk ble arrangert i forrige uke.

Dagen startet hos Bodø Havn, hvor Julie Lian i kull 13 er trainee. Det var nok ingen tilfeldighet at første besøk ble lagt hos bakeglade Julie, og det må sies at ansvarlig for planleggingen traff blink på dette punktet. Undertegnede har aldri vært hos Bodø Havn, men kart og kompass ble unødvendig for å finne frem da den deilige lukta av ferske kanelboller viste vei.

Etter en generell presentasjon om Bodø Havn, fikk vi høre mer om hvilke prosjekter Julie skal jobbe med dette året. Som trainee i utvikling- og kommunikasjonsseksjonen er det travle dager, og mye av arbeidet handler om modernisering av eksisterende løsninger. Vi fikk også bli kjent med Julies kollegaer Truls Mortensen og Morten Nydal, som fortalte om driftsavdelingen og viste oss støttesystemene som har lettet mye av arbeidet de siste årene.

Vi unnet oss en ekstra runde med kanelboller før det bar videre til PowerOffice, hvor vi ble tatt imot av Nesko Mihajlovski fra kull 5. Flere av de tidligere traineene har i dag ledende stillinger i Saltens bedrifter, hvilket gir oss et kontaktpunkt i store deler av næringslivet uavhengig om de har trainee hos seg. Hos PowerOffice fikk vi en omvisning i det som må være byens fresheste kontorlokaler. Videre holdt Nesko et inspirerende innlegg om regnskapssystemet som ikke ligner et regnskapssystem, eksplosiv vekst og planer for fremtiden.

Neste stopp var hos Kunnskapsparken Bodø som er så heldige å ha Silje Lovise Tjønna hos seg dette året. I Kunnskapsparken jobber det faktisk hele fire tidligere traineer, så her var det mange kjente fjes. Pål Ove Henden, leder for teamet Klynge og Inkubator, og Carl Erik Nyvold, leder for forskning og analyse, holdt en presentasjon for å gi oss forståelse av hvilke oppgaver Kunnskapsparken tar seg av.

Vi fikk også høre mer om hvilke oppgaver Silje Lovise bryner seg på for tiden. Hun er trainee i teamet Consulting og Process, men understreker at det i realiteten er slik at de ansatte gjerne jobber på tvers av teamene, og hun har frem til nå arbeidet like mye innen de andre forretningsområdene. I det siste har store deler av arbeidsdagene gått med til Indeks Nordland. Dette er en årlig publikasjon, som gir en oversikt over utviklingen av næringslivet i nord. Resultatene av denne kartleggingen bidrar til et innblikk i hvordan Nordland presterer kontra resten av landet, til å gi kunnskap om landsdelen samt å vise hvor Nordland er på vei. I tillegg til arbeidet med Indeksen har Silje Lovise hatt oppgaver knyttet til inkubatorbedrifter. Eksempler på slike oppgaver er å hjelpe til med søknader til Innovasjon Norge, og organisering av workshops. Arbeidsoppgavene hennes har så langt vært både spennende og utfordrende, og ikke minst ført til at hun har blitt en racer i Excel!

Siste besøket for dagen gikk til Atea, og til Johan Daniel Mikkelsen som er trainee i organisasjonsenheten maskinlæring. Maskinlæring er en gren av kunstig intelligens, og handler om å utvikle algoritmer som gjør datamaskiner i stand til å gjenkjenne mønstre, og gjøre intelligente beslutninger basert på data. På sikt er målet at Johans arbeid skal kunne brukes til å forbedre Ateas nettbutikk, i form av å kunne foreslå hensiktsmessige produkter til ulike kundegrupper. Johan stortrives både med arbeidsoppgaver og kollegaer, og er svært overbevisende når han forteller oss at Atea er The Place to Be.

Tiden flyr i godt lag, og plutselig var høstens første dag med bedriftsbesøk over. Vi ønsker å takke alle bedriftene som åpnet dørene for oss og for alle inspirerende presentasjoner. Det er ingen tvil om at det skjer spennende ting i næringslivet i Salten, og vi er så glade for å være en del av det. Nå gleder vi oss allerede til neste runde med bedriftsbesøk.