Gjesteinnlegg fra Julie S. Lian fra kull 13.
Gjennom Trainee Salten får du det vi traineene kaller for rosinen i pølsen, nemlig et personlig utviklingsprogram gjennom Nordnorsk Lederutvikling. Et program hvor du får mulighet til å bli bedre kjent med deg selv og hvordan du interagerer med andre. Programmet er lagt opp til fire samlinger i året – hvor hver samling går over to dager. Men før du får anledning til å delta på samlinger, må du komme deg gjennom Trainee Saltens nåløye. Er du så heldig å komme til intervjurunden, skal en personlighetstest fylles ut – en såkalt MAP-test. Dette er en helt ufarlig test, brukt til å kartlegge hvem du er. Det er ikke noe rett eller galt svar – i motsetning til alle testene du har vært gjennom i løpet av studietiden, så her gjelder det å velge alternativene som passer deg best. Resultatet, eller besvarelsen din, er noe som blir brukt aktiv under hver samling gjennom de to årene i Trainee Salten.
De totalt åtte samlingene med NNL er spredt utover året og blir som et lite avbrekk fra en hektisk arbeidshverdag. Her får du sjansen til å fokusere på deg selv, og få situasjoner og hendelser fra arbeidshverdagen på avstand, men du får også innblikk i andres erfaringer og opplevelser fra arbeidslivet. Dette gir deg verdifull innsikt i arbeidssituasjoner, og lar deg se ting fra andre perspektiver enn hva du kanskje er vant til.
Stein fra NNL er en utrolig dyktig kursleder og klarer å skape en fantastisk læringsarena for enhver trainee, og ikke minst en arena som føles trygg. Dermed er det ikke noe problem å dele egne erfaringer, og å få og gi konstruktive tilbakemeldinger. Takket være faglig og sosial input får du satt ord på det du tenker, føler og opplever i arbeidshverdagen. Samtidig er det fint å kunne bruke personlige erfaringer fra arbeidslivet som referanse når ny teori gjennomgås. Det gjør det enklere å knytte teorien til noe konkret, og gir større faglig utbytte.
Nå skal det sies at samlingene med NNL er så mye mer enn bare faglig undervisning. Det er mye praktisk arbeid og refleksjoner rundt egne og andres erfaringer. Men det er også skogsturer, skiturer, hetede diskusjoner og latter, og kan nesten sammenlignes med en leirskole. Det sosiale starter fra du setter deg i bilen på vei til samlingene – full av forventninger for de kommende dagene, klar til å lære og utforske. Det gode samholdet vokser for hver samling gjennom bilturene, middager og kveldsaktiviteter. For noen kan det til tider bli litt for mye av det gode, men du bestemmer selv hvor mye du ønsker å ta del i de sosiale aktivitetene. Uavhengig av om du er av den supersosiale typen eller den litt mer stille og tilbaketrukne, kommer du til å bli en del av en flott og imøtekommende gjeng med traineer, som er åpen for at man er forskjellige.
Uten samlingene med NNL hadde jeg nok aldri blitt kjent med den flotte gjengen som utgjør Trainee Salten. Vi er så forskjellige at ulikhetene trolig hadde vært et hinder i mange andre settinger, men takket være samlingene har ulikhetene våre gitt oss et godt fotfeste for relasjonsbygging. Personlig tror jeg det gode miljøet skyldes ulikhetene våre – det skaper en fin grobunn for gode samtaler, diskusjoner og latter. Vi har blitt en fargerik gjeng med et mangfold av kvaliteter, og utviklingsprogrammet til NNL har vært et viktig hjelpemiddel for å skape de gode opplevelsene. Kunnskapen og innsikten som tilegnes gjennom programmet er gull verdt, og noe som jeg kommer til å ta med videre i arbeidslivet.
– Julie S.Lian, siviløkonom Trainee 2018 – 2020