Møt Hedda, en av sykepleier-traineene i Bodø kommune
Hedda Kjær Olsen. trainee i Bodø kommune

Hedda Kjær Olsen. trainee i Bodø kommune

I en ny episode av TraineeTalk møtes Sunniva og Hedda Olsen for å diskutere erfaringer fra Trainee Salten-programmet. Hedda, som er sykepleier og opprinnelig fra Røsvik i Sørfold, deler sin reise inn i programmet og reflekterer over rollen som trainee.

Om Hedda

  • Hedda Kjær Olsen, 22 år

  • Fra Røsvik, Sørfold

  • Bachelor sykepleier

 

Fra tilfeldighet til mulighet

Hedda beskriver hvordan det var en tilfeldig hendelse som førte henne inn i trainee-programmet. “På siste året på studiet hadde vi en karrieredag, og da sto det ei dame fra Bodø kommune der. Hun var tidligere trainee og hadde stand. Jeg og tre-fire venninner pratet med dem, og så søkte de. Jeg ventet litt, men da de la ut stillingen på nytt igjen, søkte jeg. Sånn ble det bare,” forteller hun.

Denne spontane beslutningen har åpnet dører til nye erfaringer og utvikling, noe som ikke var planlagt i utgangspunktet.

 

Sykepleie og struktur

Hedda deler hvordan hun endte opp som sykepleier nesten ved en tilfeldighet. “På videregående var jeg litt stressa. Jeg ville bare bli ferdig med å studere og komme ut i arbeidslivet. Jeg hadde jobbet på sykehjem, så da ble det sykepleie,” forklarer hun. Hun hadde også vurdert en annen vei: “Jeg hadde realfag fordi jeg ville bli byggingeniør, så kanskje det.

I samtalen diskuterer Sunniva og Hedda hvordan sykepleieryrket ofte oppfattes som en følelsesbasert jobb, men at det egentlig handler mye om systematikk. “Du er nødt til å få gjort ting og se bort fra det du tenker og føler,” sier Sunniva, noe Hedda nikker bekreftende til.

 

Selvrefleksjon og personlighetstyper

Gjennom fagsamlinger med blant annet Nordnorsk Lederutvikling har deltakerne fått innsikt i personlighetstyper og hvordan disse påvirker samarbeid og læring. Hedda forteller at hun har reflektert mye over sin egen personlighetstype i Myers-Briggs-systemet, hvor hun har vekslet mellom å identifisere seg som en INTJ (den visjonære) og ISTJ (den realistiske). “Jeg har tenkt på det her minst én gang om dagen,” sier hun med et smil, før hun legger til: “Kanskje det blir litt klarere for meg på de videre fagsamlingene.

Sunniva påpeker at det å forstå personlighetstyper er nyttig, men også kan bli altoppslukende: “Det er nesten som en religion,” spøker hun.

 

Kombinasjon av klinisk arbeid og fagutvikling

Som trainee jobber Hedda 80 % som sykepleier og bruker 20 % av tiden på et fagutviklingsprosjekt. Hun er for tiden engasjert i et prosjekt om risikovurdering og forebygging av trykksår. “Jeg jobber med å finne ut hva som kanskje ikke mangler, men som kunne vært forbedret,” forklarer hun. Selv om fagdagene kan være krevende, opplever hun dem som verdifulle: “Man merker at man blir veldig oppslukt når vi sitter der og hører på.

 

Forventninger til fremtiden

Til tross for at hun startet trainee-stillingen uten store forventninger, ser Hedda frem til hva som kommer. “Jeg tenkte egentlig bare å ta ting som de kommer, og bare være med,” sier hun. Sunniva avslutter med å antyde at det blir interessant å følge opp Hedda senere i programmet for å høre hvordan erfaringene har utviklet seg.

 

Sjekk ut hele episoden med Hedda på Spotify, Apple Podcast eller Soundcloud