Hvordan skrive en god jobbsøknad til Trainee Salten?

Gjesteblogger og tidligere trainee Karoline Nilssen, lærer vekk tips og triks til hvordan skrive en god søknad til traineeprogrammet.

5 gode tips til jobbsøknaden

Jeg har skrevet noen skikkelig dårlige søknader. Så dårlig at jeg en gang fikk en kommentar på at førsteinntrykket de fikk av meg personlig, var langt bedre enn inntrykket jeg klarte å skape gjennom søknaden. Da jeg ble bedt om å skrive dette innlegget tenkte jeg på kommentaren jeg fikk. Hvorfor skal jeg gi tips til unge fremadstormende studenter som helt sikkert er mye bedre på å formulere seg skriftlig enn jeg noen gang har vært? Det er egentlig bare en grunn til at dette kan være verdt å lese, – jeg har lært av mine feil, og gjennom mine feil kan du gjøre alt rett på første forsøk. Vær så god.

1. Fortell hva du er god på uten å være verdensmester i alt

Å gjøre seg attraktiv for mange bedrifter samtidig er en kunst fordi du mister muligheten til å tilpasse søknaden til en bedrift. Her gjelder det å ikke gå i fellen. Ikke snakk om alt du kan for at minst en bedrift skal ønske å ansette deg. Her kan det motsatte være den beste løsningen. Hva er det du er best på? Hvordan kan den ene tingen du er skikkelig god på være et bidrag i en bedrift? Bygg gjerne opp søknaden rundt de egenskapene du har som skiller deg fra resten, og fortell om din motivasjon for å få en jobb der du kan bruke dine beste egenskaper aktivt.

2. Ta bort alt som ikke er relevant

Medlemsbedriftene i Trainee Salten er proffe på ansettelser, og når du konkurrerer mot flere hundre søkere gjelder det å treffe på første forsøk. Vær derfor rett på sak og respekter leserens tid. Ikke skriv om en sommerjobb du hadde tilbake i 2010 hvis ikke den er veldig relevant for det du ønsker å jobbe med. Arbeidsgivere vet at studenter har begrenset med erfaring. Tenk kvalitet over kvantitet.

Jeg har skrevet noen skikkelig dårlige søknader. Så dårlig at jeg en gang fikk en kommentar på at førsteinntrykket de fikk av meg personlig, var langt bedre enn inntrykket jeg klarte å skape gjennom søknaden.

Karoline Nilssen

3. Vær trygg på kvalitetene dine

Nyutdannede har sjelden bøttevis med erfaring og dette vet arbeidsgiver. Bruk dette som din fordel.  Du er ung, sulten og har en egen evne til å se på «etablerte sannheter» med nye øyne. Dette trenger bedriftene. Spill heller på kompetansen din, og fortell om hvorfor du har stor motivasjon for å få jobbe med det du brenner for.

4. Bruk andre

Mange organisasjoner tilbyr hjelp med søknad og CV så lenge du er medlem. Karrieresenteret på skolen er også et veldig godt alternativ for å få konkrete innspill på en søknad. Det er lett å se seg blind på det du selv har skrevet.

5. Bruk utradisjonelle metoder og vær frempå

Når du skal igjennom et så trangt nåløye gjelder det å gjøre alt for at marginene skal være på din side. Har du sett deg ut en medlemsbedrift i Trainee Salten som du ønsker å jobbe for? Lag en god profil på Linkedin, og skriv en melding til arbeidsgiver om hva du synes om bedriften og at du gjerne ønsker å være trainee hos dem. Prøv å skill deg ut i mengden, her finnes det mange muligheter. Lykke til!