Venner for livet

Gjesteinnlegg av Merethe Løkås fra kull 12.

Trainee Salten er traineeprogrammet som har alt. Det tilbyr erfaring fra en eller flere av de mest spennende bedriftene i regionen, bedriftsbesøk og utviklingsprogram i regi av Nordnorsk Lederutvikling. Likevel er kanskje det aller beste samholdet, og alle de inspirerende menneskene man får dele denne reisen sammen med.

Det ferskeste traineekullet har hvert år ansvaret for å arrangere «Traineens dag». Dette er et arrangement hvor tidligere og nåværende traineer samles for mingling, konkurranser og andre festligheter. Planleggingen av denne dagen starter nærmest umiddelbart etter at første samling med Nordnorsk Lederutvikling er unnagjort. Dette gjør at man allerede fra starten av traineereisen må samarbeide med hverandre, hvilket fører til man raskt kommer nærmere de andre traineene i kullet.

Til nå har over 60 personer fullført traineeprogrammet. Majoriteten av disse er fremdeles bosatt i Saltenregionen, hvor de innehar spennende stillinger i kommune og næringsliv. Traineens dag er derfor en enestående arena for nettverksbygging, og for å bli kjent på tvers av kullene. Videre åpner møtet med de tidligere traineene opp for erfaringsutveksling, slik at man får mest mulig ut av programmet.

Selv om Traineensdag raskt legger til rette for at vennskap skal dannes, må nok de tette båndene mellom traineene i stor grad tilskrives samlingene med Nordnorsk Lederutvikling. Ved å få kunnskap om personlighetsteori, kombinert med diskusjoner og gruppeoppgaver, blir man kjent på en helt spesiell måte. Gjennom de faglige delene av samlingene lærer man seg å se og forstå situasjoner fra andres perspektiv. På denne måten får man en unik forståelse for de andre traineenes handlings- og reaksjonsmønster. Det er nok dette som bidrar til at det raskt føles ut som man har kjent hverandre i en mannsalder, og vel så det!

Mellom de faglige delene av samlingene er det lagt opp til mange sosiale sprell. Vi har blant annet gått på skiturer, kjørt hundespann og besteget fjelltopper. I Lønsdal gikk vi på tur i 20 minusgrader for å finne det perfekte stedet for å grille pølser. Alle hakket tenner og var delvis blå på leppene når vi tente opp bål. Dessverre viste det seg at grillmaten lå igjen på hytta. Når man deler slike «nær-døden-opplevelser» blir relasjonene ekstra sterke. Vi har reist rundt og besøkt de vakreste stedene Saltenregionen har å by på. Vi har speidet utover enestående utsikt fra fyrtårn, og kjent vinden leke med håret når vi har føket over bølgene på rib. På hver samling har hvert av de to kullene ansvar for å gjøre i stand en form for aktivitet eller et underholdningsbidrag. Dette har ledet til latterkikk fra adjektivhistorier, mafiaspill og reinlenderdans med full innlevelse.

I tillegg til samlingene i regi av traineeprogrammet har vi også selv arrangert hytteturer. En tur gikk til Hamarøy hvor vi tilbrakte dagene på sjøen på jakt etter havets kronprins; storkveita. Det viste seg imidlertid at Hamarøykveitene hadde tatt med seg brugder, rognkjeks, uer og alle andre fisk og marine dyr på weekendtur utenfor Saltens grenser akkurat disse dagene. Til tross for dette klarte vi å holde humøret oppe. Vi koste oss med god mat, brettspill, gode historier og ikke minst fabelaktig selskap. Det er opprettet et beryktet quizlag som nå i 2 år har møttes regelmessig for å briljere med unødvendig kunnskap. Ryktet sier også at en gjeng traineer har opprettet et kor, et ølbryggelag og en løpeklubb. Det kan dermed hevdes at det finnes aktiviteter for en hver smak.

Traineene har en Facebook-gruppe hvor man gjerne planlegger fjellturer, kino, bytur eller lignende. Som trainee er du fra dag én en del av et fellesskap. Du har en hel horde av sparringspartnere som er beredt til å støtte deg om du møter utfordrende situasjoner. Det går ofte ei kule varmt, og diskusjonene kan smelle – men i bunn ligger forutsetningen om at vi vil hverandre vel. Vi gleder oss til å bli introdusert for nye traineer i tiden fremover, og ser frem til fest, moro og spilloppmakerier!

– Merethe Løkås kull 12