Utviklingsprogrammet til NNL løftet opplevelsen
Pernille Devold Kolsing, kull 10. Foto: Rune Nilsen.

Pernille Devold Kolsing, kull 10. Foto: Rune Nilsen.

Gjesteinnlegg fra Pernille Devold Kolsing, kull 10.

Du har akkurat tatt fatt på et nytt kapittel i livet og inntrykkene stormer mot deg. Hverdagen som trainee har startet, du har fått servert nye og spennende arbeidsoppgaver og er i en bedrift du skal bli kjent med og ta plass i. I tillegg skal du bli kjent med en ny plass, finne deg til rette og skape deg et liv på siden av jobbhverdagen.

Alt dette tok jeg fatt på høsten 2015. Plassen i Trainee Salten hadde jeg og fem andre sikret oss våren i forveien og nå var det klart for å ta fatt på to år med erfaringsbygging. Dette var jo helt perfekt – jeg var så stolt over at jeg hadde fått karret meg til en plass i traineeprogrammet. For en mulighet til å lære mye på kort tid! Jeg kunne vel ikke bedt om en bedre start etter studiene.

I forkant hadde jeg ikke gjort meg så mange tanker omkring kurset vi skulle gjennom med Nordnorsk Lederutvikling. Da jeg ble kalt inn på intervju hadde jeg tatt en personlighetstest, men egentlig ikke reflektert så mye over videre bruk av denne informasjonen heller.

Utviklingsprogrammet til NNL viste seg å løfte opplevelsen rundt det å være trainee.

Gjennom åtte samlinger med NNL og de andre traineene fikk jeg både faglig og sosialt input. Det å dra på samling med traineegjengen ble et pust i bakken og en situasjonsrapport for en selv. Samlingene foregår rundt omkring i Salten, noe som også bidro til at man fikk luftet hodet og kommet seg bort fra det som skjedde på jobb noen dager og fått sett det hele litt på avstand.

NNL er på sett og vis den røde tråden som snirkler seg gjennom hele traineeprogrammet. Det er et fast holdepunkt gjennom de to årene og en god måte å lære enda mer utav det du erfarer som trainee.

Kurslederenen vår, Stein, tok opp ulike temaer, guidet oss gjennom problemstillinger og utfordret oss til å skape vår egen læringsarena. Det føltes trygt å kunne sparre med de andre traineene og lufte utfordringer som kunne oppstå i arbeidssituasjon. Det å kunne sette seg inn i andres situasjoner og utfordringer gjorde også på at man ble trent på å se ting fra andre perspektiver enn det man selv prefererer. Vi ble gode på å gi hverandre konstruktive tilbakemeldinger og reflektere over problemstillinger en selv kanskje ikke hadde. Noen ganger kunne det gå en kule varmt – men er akkurat slik det skal være, ikke alle kan være enig om alt alltid!

Det å gjennomgå teori på en slik praktisk måte fungerte helt strålende for meg – det fremstod som så mye mer nyttig når teorien hadde ekte knagger å henges på.

Personlig er det at mitt kull ble en fin og sammensveiset gjeng noe av det viktigste NNL har bidratt med. Vi er totalt ulike på mange ting og har forskjellige måter å se verden på, og det har NNL vært med på å skape et utrolig godt fundament på. Gjennom de rammene som ble skapt ble vi hverandres beste støttespillere og sparringspartnere.  Det var gull verdt under traineeperioden og det kommer til å være gull verdt i fremtiden.